Rezort obrany rokuje o zmenách v Dohode o obrannej spolupráci s USA aj s inými ministerstvami

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) už po nástupe do funkcie informoval, že Dohodu o obrannej spolupráci (DCA) uzavretú v roku 2022 bude nutné upraviť. Zmluvu vtedy označil za nešťastne naformulovanú.

Snímka obrazovky 2024-08-23 o 13.44.34 Robert Kaliňák. Foto: Daniel Stehlík/TASR

„Vzhľadom k tomu, že v minulosti zmluvný rámec nebol diskutovaný s dotknutými ministerstvami alebo ich pripomienky boli takmer vždy odmietnuté, jednotlivé ministerstvá takúto otvorenú diskusiu vítajú,“ uviedol rezort. Zdôraznil, že rokuje aj s partnermi v USA. Detailné informovanie o zmenách však naďalej považuje za predčasné.

Dohoda upravuje napríklad využitie vojenských letísk Malacky-Kuchyňa a Sliač americkými ozbrojenými silami. Mala by platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

(tasr)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok