Južná Kórea si predvolala ruského veľvyslanca

Dôvodom predvolania Georgija Zinovieva ministerstvom zahraničia v Soule je údajná účasť tisícov vojakov Severnej Kórey vrátane špeciálnych jednotiek v rusko-ukajinskej vojne, píšu agentúry AFP a Reuters.

profimedia-0907165645 Vojaci KĽDR, ilustračný obrázok. Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP / Profimedia

Prvý námestník ministra zahraničných vecí Kim Hong-kchjun podľa tlačovej správy svojho rezortu vyjadril pri stretnutí so Zinovievom „vážne znepokojenie v súvislosti s nedávnym vyslaním severokórejských jednotiek do Ruska a dôrazne vyzval na okamžité siahnutie severokórejských síl a ukončenie súvisiacej spolupráce“.

Severná Kórea vyslala 1 500 vojakov špeciálnych jednotiek na ruský Ďaleký východ, kde sa majú aklimatizovať a prejsť výcvikom na miestnych vojenských základniach. Pravdepodobne ich nasadia do bojov na Ukrajine, informovala minulý týždeň juhokórejská Národná spravodajská služba.

Moskva už niekoľko dní popiera správy z Južnej Kórey a Ukrajiny, ktoré sa tiež opierajú o satelitné snímky, o údajnom nasadení až 12-tisíc vojakov KĽDR v Rusku. Predstavitelia NATO ani USA však nepotvrdili, že Severná Kórea posiela vojakov na posilnenie Ruska.

(tasr)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok