Päť neprávom odsúdených mužov podalo na Trumpa žalobu za ohováranie

Muži afroamerického a hispánskeho pôvodu strávili vo väzení päť až 13 rokov. V čase incidentu v Central Parku boli tínedžeri. Povedali, že sa k činu priznali pod nátlakom, neskôr však trvali na svojej nevine.

profimedia-0909941864 Bývalý prezident Donald Trump. Foto: Kevin Dietsch/Profimedia.sk

Päť mužov, ktorých neprávom odsúdili za napadnutie a znásilnenie bežkyne v newyorskom Central Parku z roku 1989, v pondelok podalo žalobu na republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa za hanobenie dobrého mena. Reagovali tak na Trumpove vyjadrenia v septembrovej televíznej debate.

Trump v debate s kandidátkou Demokratickej strany Kamalou Harrisovou 10. septembra tvrdil, že pätica v Central Parku zabila osobu a priznala sa k tomu.

Yusef Salaam, Raymond Santana, Kevin Richardson, Antron Brown a Korey Wise označili Trumpove vyhlásenia za preukázateľne nepravdivé. Žalobu podali na federálnom súde vo Filadelfii dva týždne pred prezidentskými voľbami.

Trumpov volebný tím sa k podaniu žaloby zatiaľ nevyjadril. Republikán si už v minulosti vyslúžil kritiku za vyjadrenia o prípade bežkyne v Central Parku z roku 1989. Exprezident po incidente uverejnil v denníku New York Times výzvu na trest smrti pre mladíkov. Yusef Salaam povedal, že Trump sa im za to nikdy neospravedlnil.

(tasr, reuters, ap)