Zelenskyj vyzval spojencov, aby reagovali na dôkazy o zapojení KĽDR do vojny

Kyjev má informácie o príprave dvoch jednotiek pozostávajúcich možno až z 12-tisíc severokórejských vojakov, ktoré majú bojovať po boku ruských síl, povedal ukrajinský prezident vo svojom večernom videoodkaze.

Volodymyr Zelenskyj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie v Kyjeve 15. júla 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyzval svojich spojencov, aby sa neschovávali a reagovali na dôkazy o zapojení severokórejských vojakov do vojny na Ukrajine.

„Je to výzva, ale vieme, ako na ňu reagovať. Je dôležité, aby sa pred touto výzvou neskrývali ani naši partneri,“ povedal ukrajinský prezident.

KĽDR ani Rusko podľa Zelenského neberú ohľad na počet mŕtvych v konflikte. „Všetci na svete však máme rovnaký záujem na ukončení vojny, nie na jej predlžovaní. Preto musíme zastaviť Rusko a jeho komplicov,“ dodal.

„Ak Severná Kórea dokáže zasiahnuť do vojny v Európe, potom je tlak na tamojší režim určite nedostatočný,“ skonštatoval.

Britský minister obrany John Healey hovorí, že je veľmi pravdepodobné, že Severná Kórea už začala vysielať stovky vojakov na pomoc Rusku vo vojne na Ukrajine. „Severokórejskí vojaci podporujú ruskú agresiu na európskej pôde, je to rovnako šokujúce ako zúfalé,“ povedal v utorok v parlamente.

(tasr, reuters)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok