Taliani prijali legislatívu zameranú na vyriešenie sporu o migračnej dohode s Albánskom

V súlade s dohodou mohli byť do migračných centier v Albánsku posielaní migranti pôvodom z 22 štátov, ktoré Taliansko zaradilo na zoznam tzv. bezpečných krajín. Medzi nimi aj Egypt a Bangladéš, ktoré však za také nepovažuje Súdny dvor Európskej únie.

Snímka obrazovky 2024-10-16 o 21.08.23 Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Rímsky súd preto v piatok odobril návrat do Talianska skupine 12 migrantov z Bangladéša a Egypta, ktorí podľa neho nepochádzajú z krajín, aké možno uznať za bezpečné, a nespĺňajú tak kritéria predmetnej dohody s Albánskom. Isté regióny týchto krajín totiž nie sú považované za bezpečné, čo podľa Súdneho dvora Európskej únie znamená, že za bezpečnú nie je možné označiť celú krajinu.

Talianska premiérka Giorgia Melonioná rozhodnutie kritizovala a sudcov obvinila zo zaujatosti.

Cieľom nového dekrétu, ktorý na zasadaní kabinetu schválili v pondelok v neskorých večerných hodinách, je vypracovať nový zoznam tzv. bezpečných krajín, ktorý sa bude môcť aktualizovať každých šesť mesiacov a tým obísť súdne rozhodnutie.

Meloniovej vláda dúfa, že týmto spôsobom sa rozhodnutie sudcov naviaže na vládne nariadenia a nie na európske právne predpisy, ktoré majú vo väčšine prípadov prednosť pred legislatívou členského štátu

Vláda taktiež uviedla, že má v úmysle odvolať sa proti rozhodnutiu súdu a v prípade potreby sa obrátiť na najvyššiu inštanciu.

AFP pripomína, že Taliansko prijíma veľké množstvo migrantov, ktorí prechádzajú cez Stredozemné more zo severnej Afriky do Európy. Premiérku Meloniovú zvolili v roku 2022 na základe sľubov, že príliv migrantov zmierni. Jej koalícia sa už v minulosti dostala do konfliktu so sudcami v súvislosti s pokusmi obmedziť prácu charitatívnych organizácií, ktoré zachraňujú migrantov na mori.

(tasr)