Nórska vláda chce zaviesť minimálnu vekovú hranicu 15 rokov na používanie sociálnych sietí

V súčasnosti sa v nórskom zákone o osobných údajoch uvádza, že na udelenie súhlasu so zhromažďovaním a spracovaním osobných údajov sociálnymi médiami musíte mať 13 rokov, práve tento zákon chce vláda zmeniť.

Jonas Gahr Støre. Foto: TASR/AP Jonas Gahr Støre. Foto: TASR/AP

Nórska vláda chce zmeniť zákon o ochrane osobných údajov v krajine chrániaci deti pred škodlivým obsahom, s ktorým sa môžu stretnúť na internete, a to stanovením vekovej hranice 15 rokov.

„Je to dosť silný signál,“ povedal v stredu (23. októbra) premiér Jonas Gahr Støre, pričom dodal, že ide o zápas medzi veľkými technologickými gigantmi a malými detskými mozgami.

„Vieme, že je to ťažký boj, pretože tu existujú silné sily, ale aj tu je potrebná politika,“ pripustil Støre a dodal, že v nórskom parlamente existuje väčšina, ktorá návrh presadí.

Hoci táto elektronická kontrola ešte nie je zavedená, nórska ministerka pre deti a rodiny Kjersti Toppeová je presvedčená, že vyšle rodičom jasný signál a poskytne im právne prostriedky na to, aby odmietli, aby ich deti používali sociálne siete.

(mja)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok