Dušan Muňko zo Smeru ide do klubu SNS, aby ostal zachovaný

Vďaka poslancovi Muňkovi bude mať klub SNS osem členov.

Snímka obrazovky 2024-10-23 o 8.45.35 Vľavo Dušan Muňko a vpravo Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Informáciu o príchode poslanca do klubu SNS oznámil na tlačovej konferencii predseda klubu Smeru Ján Richter. Zdôraznil, že Muňko tak urobil čisto z formálno-právnych dôvodov.

„Nemá to ideologické, programové dôvody,“ zdôraznil Richter.

Koalíciu tvoria tri poslanecké kluby Smeru, Hlasu a SNS. Poslanec Rudolf Huliak spolu s ďalšími dvomi poslancami Ivanom Ševčíkom a Pavlom Ľuptákom v utorok ohlásili odchod z klubu SNS. Ten mal desať členov, odchodom troch by mal iba siedmich a zanikol by. Na zachovanie klubu je potrebných aspoň osem zákonodarcov.

Nič sa nedeje, hovorí Muňko

„Nič sa nedeje, posilnil som klub,“ podotkol Muňko. Je presvedčený, že koalícia zostane fungovať aj ďalej. Členom klubu SNS sa stal ešte v utorok. Zostáva však naďalej členom Smeru. Zároveň je aj zakladajúcim členom Smeru.

Poslanec Richter hovorí, že budú komunikovať s odídencami z klubu SNS. Oceňuje, že budú podporovať vládny program. „Som presvedčený, že jednota koalícia, 79 poslancov, sa zachová aj pre budúce obdobie,“ poznamenal Richter.

Podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer) uviedol, že sú najstabilnejším prvkom vládnej koalície. „Vo vnútri strany sme jednotní. Dokazujeme to pri hlasovaniach,“ podotkol s tým, že sa snažia pomáhať pri niektorých konfliktných situáciách vo vládnej koalícii.

Čo by sťažovalo fungovanie koalície

Zákon o rokovacom poriadku hovorí, že Národná rada môže na návrh aspoň troch poslaneckých klubov aj počas schôdze Národnej rady hlasovaním bez rozpravy zaradiť nový bod programu schôdze alebo vypustiť schválený bod programu.

Zároveň nový bod programu môže Národná rada hlasovaním bez rozpravy zaradiť aj na návrh predsedu Národnej rady. Ten však už nemá oprávnenie navrhnúť vypustenie bodu z programu schôdze.

Huliak vyzval šéfov Smeru a Hlasu, aby našli kanály na komunikáciu

Líder Národnej koalície Huliak v utorok informoval, že po odchode z klubu SNS spolu s kolegami budú pôsobiť ako nezávislí a  že „nespravíme radosť nikomu, vláda sa rozkladať nebude“. Chcú robiť radosť vlastným voličom.

„Pevne verím, že predseda koaličnej strany Smer Robert Fico a Hlasu Matúš Šutaj Eštok nájdu kanály, akým spôsobom komunikovať s Národnou koalíciou a zabezpečovať kontinuitu pri hlasovaní,“ zhodnotil Huliak. Zrejme tým narážal aj na to, že už nie je súčasťou koaličných rokovaní po boku šéfa SNS Danka.

(su, est, tasr)


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok