SaS žiada pre zmier rezortu vnútra s Babišom mimoriadny výbor pre obranu a bezpečnosť

Predstavitelia opozičnej strany chcú na výbore diskutovať so šéfom ministerstva vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas) aj s predsedom Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jergušom Sivošom.

Juraj Krúpa. Foto: TASR/Jakub Kotian Juraj Krúpa. Foto: TASR/Jakub Kotian

Predstavitelia SaS opätovne skritizovali zmier s českým expremiérom Andrejom Babišom uzavretý v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

„Šutaj Ěštok sa postavil na stranu eštebákov. Postavil sa na stranu tých, ktorí zneužívali totalitný režim proti svojim občanom, a tým vlastne obetiam napľul do tváre,“ skonštatoval poslanec parlamentu Juraj Krúpa (SaS), ktorý požiadal o zvolanie mimoriadneho výboru.

Bude na ňom podľa vlastných slov chcieť od ministra počuť vysvetlenie, prečo došlo k súdnemu zmieru. V prípade, že by obsahom zasadnutia boli utajované skutočnosti, súhlasil by s neverejným zasadnutím.

Poslanci za SaS zároveň avizovali, že do programu aktuálnej schôdze navrhnú zaradiť aj návrh uznesenia k zmieru s Babišom. Vládu v ňom žiadajú, aby sa zdržala zasahovania do sporov o pochybnej minulosti kohokoľvek a nespochybňovala úlohu ÚPN a úlohu nezávislých a nestranných súdov.

Ministerstvo vnútra tento týždeň informovalo, že uzavrelo zmier so žalobcom Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej ŠtB. Uznalo, že bývalý český premiér bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom „Bureš“ a že vedome s ŠtB nespolupracoval.

Babiš podal v spore žalobu na ÚPN v roku 2012. ÚPN v reakcii na uzavretý zmier uviedol, že trvá na oprávnenej evidencii Babiša vo zväzkoch. Zároveň oznámil, že Babiš v registračných protokoloch ŠtB ostáva uvedený ako tajný spolupracovník v kategórii agent.

(tasr)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok