Nórsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu pre sociálne siete na 15 rokov

Vláda škandinávskej krajiny zintenzívnila svoju kampaň voči technologickým gigantom, ktorí podľa Osla „stoja proti mozgom malých detí“, píše britský denník Guardian.

hands-1851218 Telefón, ilustračná snímka Foto: Pixabay.com

Nórsky premiér Jonas Gahr Støre povedal, že politici musia zasiahnuť, aby ochránili deti pred „mocou algoritmov“, hoci tento proces opísal ako ťažký boj. Ľavicový predseda vlády tvrdí, že platformy sociálnych médií sú zneužívané ich vlastníkmi a môžu spôsobiť, že používatelia budú „jednoliatymi a spacifikovanými“.

V Nórsku už platí minimálna veková hranica 13 rokov. Napriek tomu je podľa prieskumu nórskeho mediálneho úradu na sociálnych sieťach viac ako polovica deväťročných, 58 percent desaťročných a 72 percent jedenásťročných detí.

Vláda sa zaviazala zaviesť viac ochranných opatrení, aby zabránila deťom vekové obmedzenia obchádzať. Jedným z nich je nedávna zmena zákona o osobných údajoch, ktorá vyžaduje, aby používatelia sociálnych sietí museli mať 15 rokov na to, aby súhlasili so spracovaním osobných údajov.

„Je to dosť silný signál,“ povedal Støre v stredu pre noviny VG. „Deti musia byť chránené pred škodlivým obsahom na sociálnych médiách. Sú to veľkí technologickí giganti, ktorí stoja proti malým detským mozgom. Vieme, že je to ťažký boj, pretože sú tu výrazné sily, ale aj tu je potrebná politika,“ vysvetlil pozíciu kabinetu.

(sab)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok