Šiestich novinárov al-Džazíry IDF obvinili z členstva v militantnom hnutí

Obranné sily Izraela (IDF) obvinili novinárov spravodajskej televízie al-Džazíra, ktorí pokrývajú vojnu v Pásme Gazy, z toho, že sú súčasnými alebo bývalými platenými bojovníkmi palestínskych militantných skupín.

Izraelský letecký útok na Gazu Bojovníci Hamasu na motorových rogalách. Zdroj: Twitter

Izrael sa pri týchto obvineniach odvolal na dokumenty, ktoré údajne našiel v Pásme Gazy, a na informácie tajných služieb. Al-Džazíra toto obvinenie odmieta, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Všetci obvinení novinári sú podľa AP Palestínčania. Podľa Izraela štyria novinári sú alebo boli napojení na Hamas a ďalší dvaja na Islamský džihád. Novinári údajne zastávali rôzne funkcie – odstreľovača, príslušníka pechoty, bojovníka, kapitána, koordinátora výcviku a propagandy.

V dokumentoch a spravodajských informáciách Izraela sa údajne uvádza hodnosť, úloha, dátum narukovania a prápor každého zo šiestich novinárov.

Výbor na ochranu novinárov v stredu vo svojom vyhlásení kritizoval Izrael, ktorý podľa neho „opakovane vyslovil podobné nepreukázané tvrdenia bez predloženia dôveryhodných dôkazov“.

Al-Džazíra označila obvinenia Izraela za vykonštruované a ako „súčasť širšieho nepriateľského postoja“ voči nej. Izrael sa takto podľa nej pokúša umlčať „tých niekoľko novinárov, ktorí zostali v regióne, a tým zakryť krutú realitu vojny pred verejnosťou na celom svete“.

Spravodajská televízia sídli v Katare, kde sa nachádzajú aj mnohí predstavitelia Hamasu, píše AP a pripomína, že Katar je spolu so Spojenými štátmi a Egyptom jedným z hlavných aktérov rokovaní o prímerí v Pásme Gazy.

Pri izraelskom útoku v Gaze v júli zahynuli dvaja novinári al-Džazíry vrátane reportéra Ismáíla Ghúla. Izraelská armáda ho obvinila z členstva v elitnej jednotke Hamasu s názvom Nuchba, ktorá sa podieľala na útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael vlani 7. októbra.

Armáda sa v tom čase taktiež odvolala na dokument, ktorý podľa výboru na ochranu novinárov obsahoval protichodné informácie. Napríklad Ghúl podľa nich získal vojenskú hodnoť Hamasu už ako desaťročný.

Za uplynulých 12 mesiacov zahynuli pri izraelských útokoch v palestínskej enkláve štyria novinári katarskej televízie, pričom niektorých z nich Izrael obvinil z členstva v Hamase alebo Islamskom džiháde.

V máji izraelský súd nariadil ukončenie činnosti al-Džazíry v Izraeli a polícia vykonala raziu v hotelovej izbe, odkiaľ stanica vysielala priame prenosy.

(tasr)


Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok