Blanár o vojne na Ukrajine: Ruská federácia porušila medzinárodné právo

Minister zahraničia označil záujem slovenskej zahraničnej politiky za službu občanom a hospodárstvu krajiny, ktoré má vplyv aj na životnú úroveň obyvateľov.

03_blanar_MZ Minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Foto: Matúš Zajac

K zahraničnej politike podľa šéfa slovenskej diplomacie patrí aj dodržiavanie medzinárodného práva.

„Toto je pre Slovensko absolútne principiálne tak, ako sme to urobili aj v prípade Kosova, lebo doteraz Slovenská republika neuznala Kosovo, pretože došlo k porušeniu medzinárodného práva a teritoriálnej integrity Srbska. Rovnako to bolo aj v prípade vojnového konfliktu v Iraku, bolo to jednoznačne porušenie medzinárodného práva. Takto hovoríme aj v prípade Ukrajiny, došlo k porušeniu medzinárodného práva zo strany Ruskej federácie,“ vyhlásil Blanár pri príležitosti prvého výročia nástupu do funkcie.

Dodal, že vojna na Ukrajine nemá vojenské, ale mierové riešenie.

Minister zároveň oznámil, že jeho rezort zvýši počet ekonomických diplomatov zo 17 na 43. Záujmu slovenských podnikateľských subjektov s prihliadnutím na konsolidáciu verejných financií slovenská diplomacia prispôsobila aj svoje zastupiteľské úrady.

Blanár tiež zdôraznil, že Slováci žijúci v zahraničí predstavujú pre krajinu potenciál, ktorý môžeme využívať.

„Ja zvyknem hovoriť, že sa nemáme čoho obávať, keď ľudia idú aj do zahraničia, vzdelávajú sa, získavajú mnohé významné pozície, pretože je to ich slobodná vôľa. Napokon, sme to aj takto chceli, keď sme vstupovali do Európskej únie, aby mohli cestovať voľne a študovať,“ myslí si. Zároveň je podľa neho dôležité zamerať sa na spájanie týchto ľudí a komunikáciu s nimi.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok