Taiwan organizoval cvičenia s ostrou muníciou pri spornej vodnej ceste

Taiwanské jednotky vo štvrtok uskutočnili cvičenie s využitím ostrej munície na odľahlom ostrove v Taiwanskom prielive.

Vojak čínskej armády sa díva cez dalekohľad, kým v pozadí pláva taiwanská vojenská loď Lan Jang- Foto: TASR/AP Vojak čínskej armády sa díva cez dalekohľad, kým v pozadí pláva taiwanská vojenská loď Lan Jang- Foto: TASR/AP

Došlo k tomu len deň po tom, čo cez túto citlivú vodnú cestu preplávala skupina čínskych lietadlových lodí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Cvičenia sa konali počas dňa i noci na Peskadorských ostrovoch v úzkom prielive oddeľujúcom Taiwan od Číny. Podľa taiwanského ministerstva obrany išlo o súčasť pravidelných niekoľkodňových cvičení zameraných na prípravu na boj v prípade čínskej leteckej a námornej infiltrácie.

„Cieľom nočného cvičenia bolo najmä oboznámiť personál s obsluhou zariadení nočného videnia a pomôcť prispôsobiť sa nočnému bojovému prostrediu,“ povedal novinárom predstaviteľ armády. „Hypotetickým scenárom tohto cvičenia je využitie zlej nočnej viditeľnosti nepriateľom a pokus o vylodenie,“ dodal.

Čína považuje samosprávny Taiwan za súčasť svojho územia. V uplynulých rokoch preto zvýšila vojenskú aktivitu v jeho okolí s cieľom vyvinúť tlak na Tchaj-pej a prinútiť ho uznať čínsku správu krajiny. Peking nedávno zároveň organizoval cvičenia s ostrou paľbou v blízkosti Taiwanu a nasadil tam už aj stíhačky, bojové lode a plavidlá pobrežnej stráže.

Reagoval tak na prejav taiwanského prezidenta Laj Čching-teho, ktorý vyhlásil, že Taiwan „bude odolávať anexii“, a zdôraznil nezávislosť krajiny.

(tasr)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok