Rusko môže financovať vojnu proti Ukrajine ešte niekoľko rokov, tvrdí Washington Post

Dôvodom sú vysoké príjmy z predaja ropy a neúspešnosť západných sankcií, ktoré nezabránili Rusku udržať stabilný prílev ropných peňazí.

Vladimir Putin Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Podľa denníka Washington Post môže Rusko financovať vojnu proti Ukrajine ešte niekoľko rokov, aj keď rozsiahle vojenské výdavky tlačia ekonomiku krajiny na hranu jej kapacít.

Ekonomický rast je podporený veľkými vojenskými výdavkami a zvyšujúcimi sa platmi, čo vytvára tlak na infláciu. Spoločnosti sa totiž snažia konkurovať mzdám v armáde, aby prilákali pracovníkov.

Rýchly rast vojenských miezd spôsobuje, že súkromné firmy majú problémy udržať krok. V prieskume Ruskej únie priemyselníkov a podnikateľov až 82,8 percenta firiem uviedlo, že čelí problémom pri získavaní zamestnancov.

Ruský štatistický úrad Rosstat uvádza pokles nezamestnanosti na 2,4 percenta od júna, pričom reálne mzdy v prvej polovici roku 2024 vzrástli o 12,9 percenta.

(mm)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok