Čínski hackeri zachytili zvuk z telefonátov poradcu volebného tímu Trumpa

Okrem nemenovaného poradcu, podľa Washington Post, získali hackeri z Číny spojení so štátom zvuky z telefonátov i ďalších amerických politických osobností.

Na federálnom súde vo Washingtone bude prvé súdne vypoèutie vo veci obžaloby amerického exprezidenta Donalda Trumpa za jeho údajné snahy o zvrátenie výsledku volieb z roku 2020 Donald Trump. Foto: TASR/AP

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a Agentúra USA pre kyberbezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúry v piatok oznámili, že vyšetrujú neoprávnený prístup do komerčnej telekomunikačnej infraštruktúry zo strany ľudí spojených s Čínou.

Washington Post tiež uviedol, že hackerom sa podarilo získať prístup k nešifrovanej komunikácii zmieneného poradcu, ako sú textové správy. Reuters v piatok priniesol správu o tom, že čínski hackeri sa zamerali aj na telefóny, ktoré používali ľudia spojení s volebným tímom demokratickej prezidentskej kandidátky Kamaly Harrisovej.

Volebný tím Donalda Trumpa oznámil, že ho minulý týždeň informovali o tom, že Trump a jeho viceprezidentský kandidát JD Vance boli medzi osobami z vlády a mimo nej, ktorých telefónne čísla boli terčom pri preniknutí hackerov do systémov telekomunikačnej spoločnosti Verizon, napísal v piatok denník New York Times.

Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone minulý týždeň uviedlo, že nevie o konkrétnych prípadoch, ale zdôraznilo, že Čína nesúhlasí s kyberútokmi a bojuje proti nim.

Trumpov volebný tím sa stal cieľom útoku aj počas leta. Iránskym hackerom sa vtedy podarilo získať časť informácií o jeho prebiehajúcej kampani. Americké ministerstvo spravodlivosti USA v prípade obvinilo troch príslušníkov iránskych Revolučných gárd zo snahy ovplyvniť voľby v USA, ktoré sa uskutočnia 5. novembra.

(tasr)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok