Hygienička: Testy na amébu z Vadaša môžu trvať aj mesiace

Vyšetrenie vzoriek vody na prítomnosť smrteľného mikroorganizmu Naegleria fowleri je náročný a zdĺhavý proces, upozornila hlavná hygienička Tatiana Červeňová.

Mikrobiológ Martin Sojka priblížil, že ide o komplexný laboratórny postup – od separácie mikroorganizmov až po kultiváciu a mikroskopické hodnotenie.

Kultivácia améb si vyžaduje niekoľko dní až týždňov, podľa druhu aj dlhšie.

V súčasnosti odborníci testujú 105 vzoriek z termálneho kúpaliska Vadaš. Kontroly kúpaliska súvisia s úmrtím 11-ročného chlapca, ktorý sa nakazil mikroorganizmom Naegleria fowleri.

Chlapec sa začiatkom júna zúčastnil na plaveckom výcviku na Vadaši. Areál termálneho kúpaliska je preventívne zatvorený od nedele 15. júna.

Podľa Lívie Németh z Vadašu navštívilo kúpalisko od júna zhruba 20 000 ľudí, žiadny ďalší podobný prípad u návštevníkov zaznamenaný nebol.

(tasr, lup)