Analytici zlepšili svoje prognózy: Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 1,4 percenta

Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 1,4 percenta. Vyplýva to zo septembrových makroekonomických predikcií analytikov vybraných bánk, ktoré každý mesiac zverejňuje Národná banka Slovenska (NBS). Mierne tak zlepšili svoje prognózy z augusta, kedy predpovedali rast na úrovni 1,3 percenta.

Národná banka Slovenska NBS bankovníctvo finanèníctvo budova budovy Národná banka Slovenska. Foto: Martin Baumann/TASR

Analytici v septembri mierne navýšili aj očakávania týkajúce sa tohtoročnej inflácie. Priemerný harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) na tento rok prognózujú na úrovni 11,3 percenta. V auguste to bolo 11,2 percenta. Naopak, predikcia priemernej jadrovej inflácie klesla z 11,2 percenta na 11,1 percenta.

Mieru nezamestnanosti na Slovensku očakávajú analytici koncom roka na úrovni 6 percent. Zlepšili tak svoje predpovede, ktoré mali predtým niekoľko mesiacov na rovnakej hodnote 6,3 percenta. Už dlhšie nezmenili predikciu tohtoročného rastu nominálnych miezd, ktorá sa drží na úrovni 9,9 percenta. Zamestnanosť tento rok podľa nich porastie o 0,3 percenta, čo je tiež rovnaký odhad ako v auguste.

Predikcie na dané obdobie predstavujú priemer a rozpätie odhadov jednotlivých ukazovateľov od analytikov šiestich vybraných bánk pôsobiacich na Slovensku. Patria k nim Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, Tatra banka, UniCredit Bank Slovakia, Československá obchodná banka a 365.bank. Údaje sú aktualizované mesačne, do 25 dní po skončení referenčného mesiaca.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac