Eurokomisia spôsobila šok vinárom. Musia vytlačiť stovky miliónov nových etikiet, hrozia im vysoké straty

Podľa novej smernice Európskej komisie, ktorá vstúpi do platnosti 8. decembra, budú musieť etikety na fľašiach obsahovať informácie o zložení a nutričných hodnotách vína. Problém je, že Komisia zmenila znenie smernice na poslednú chvíľu, čo môže spôsobiť európskemu vinárskemu priemyslu miliónové finančné straty.

Person pouring wine by fireplace Nalievanie vína. Ilustračné foto: Profimedia.sk

Výrobcovia takmer celého sortimentu potravín a nápojov musia už desaťročia uvádzať zloženie a výživové hodnoty na obale svojich výrobkov. Výnimkou bol doteraz iba sektor alkoholických nápojov.

Výrobcom vín takýto stav vyhovoval. Nemuseli svojim zákazníkom oznámiť, že na kontrolu sily, chuti a vzhľadu vína používajú napríklad sušené rybie mechúre, enzýmy z bravčového či kravského pankreasu či pestrú paletu chemických zlúčenín.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami