Výrobcovia takmer celého sortimentu potravín a nápojov musia už desaťročia uvádzať zloženie a výživové hodnoty na obale svojich výrobkov. Výnimkou bol doteraz iba sektor alkoholických nápojov.
Výrobcom vín takýto stav vyhovoval. Nemuseli svojim zákazníkom oznámiť, že na kontrolu sily, chuti a vzhľadu vína používajú napríklad sušené rybie mechúre, enzýmy z bravčového či kravského pankreasu či pestrú paletu chemických zlúčenín.
Európska komisia v roku 2017 rozhodla, že takáto výnimka pre alkoholické nápoje nemá žiadne opodstatnenie. Konkrétny krok podnikla v decembri 2021. Prijaté ustanovenia Komisie prikázali európskym vinárskym spoločnostiam sprístupniť požadované parametre vína priamo na etikete alebo prostredníctvom nalepeného QR kódu. Zavedenie nových smerníc pre alkoholové výrobky si Komisia naplánovala na rok 2023.
Predstavitelia vinárskeho priemyslu s potešením vzali na vedomie, že nebudú musieť nalepiť zloženie vína na fľašu, ale postačí im iba doplniť QR kód.
Opačný názor na vec mali aktivisti z Transparency for Organic World Association, ktorí v júni 2023 podrobili novú smernicu kritike. „Dokážete si predstaviť, že pri nákupe v obchode vytiahnete svoj smartfón a naskenujete si niekoľko QR kódov, aby ste si porovnali aditíva vo vínach a všetky si ich zapamätali, nech sa môžete rozhodnúť?"
Ignacio Sánchez Recarte, ktorý v Bruseli zastupuje Európske združenie producentov vína, oponoval, že výroba vína je odlišný proces ako produkcia iných potravinárskych výrobkov. „Víno sa neriadi receptom. Hrozno je závislé od slnka, klimatických podmienok, jeho zložky nie sú pri jednotlivých zberoch rovnaké,“ uviedol Recarte. Komunikovanie použitých ingrediencií prostredníctvom QR kódov označil za adekvátne riešenie, ktoré "nenaruší spôsob, akým obchodujeme".
Až do konca novembra sa situácia vyvíjala v prospech vinárov. Presne dva týždne pred 8. decembrom však eurokomisia vydala nové vykonávacie predpisy k smernici, ktoré určujú, že QR kód odkazujúci na zloženie vína nemôže byť označený skratkou "i", ale celým slovom "ingredients" [zloženie, pozn. red.]. Nariaďuje, aby zloženie a nutričné hodnoty vína boli jasne viditeľné a čitateľné. Skratku "i" považuje za pokus o zatajenie povinnej informácie.
Krok Európskej komisie na poslednú chvíľu vyvolal búrku protestov zo strany mnohých vinárskych organizácií. "Bolo vytlačených niekoľko stoviek miliónov etikiet s písmenom "i", mnohé sú už na pultoch. Nemôžeme akceptovať nové smernice zverejnené 14 dní pred dátumom podania žiadosti. Viedlo by to k zničeniu stoviek miliónov vytlačených etikiet," vyhlásil prezident Európskeho združenia producentov vína Mauricio Gonzales, podľa ktorého hrozia vinárskemu priemyslu škody až vo výške 147 miliárd eur.
Ako druhý neriešiteľný problém Gonzales uviedol, že za taký krátky čas nie sú vinári schopní vytlačiť nové etikety. Avizoval, že spolu s Talianskou vinárskou úniou požiadajú o urýchlenú zmenu európskej smernice.
Proti novej európskej legislatíve už vyslovili protesty vlády Francúzska a Talianska, ktoré sú svetovými veľmocami v produkcii vína. Predbežne sa pridalo aj Španielsko a Portugalsko.
Matúš Chrtiansky