Podpaľačský útok na synagógu v Rouene bol aktom antisemitizmu, tvrdí francúzsky minister vnútra

Podpaľačský útok na synagógu v Rouene na severe Francúzska bol "akt antisemitizmu", uviedol francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Dodal, že útočník bol alžírskeho pôvodu a nemal francúzske občianstvo.

France_Shooting338354043406 Na snímke novinári sa zhromažďujú pred synagógou vo francúzskom meste Rouen v piatok 17. mája 2024. Foto: TASR/AP

Darmanin odsúdil násilie voči Židom vo Francúzsku ako „neprijateľné a opovrhnutiahodné“.

Na tiesňovej linke v piatok prijali oznámenie, že z okna synagógy v Rouene sa dymí a po streche chodí muž s nožom a železnou tyčou v rukách. Keď sa neskôr priblížil takto ozbrojený k policajtom, tí ho zastrelili. Privolaným hasičom sa podarilo plamene dostať pod kontrolu.

(tasr, afp, reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac