Bezpečnostná rada OSN neschválila návrh Ruskom predloženej rezolúcie o zákaze zbraní vo vesmíre

Bezpečnostná rada OSN neprijala návrh rezolúcie predloženej Ruskom, ktorý žiadal zákaz rozmiestňovania či používania zbraní vo vesmíre.

Za návrh zahlasovalo sedem členov Bezpečnostná rada (BR) OSN, rovnaký počet bol proti a jedna krajina sa zdržala hlasovania. Na schválenie bolo potrebných najmenej deväť hlasov v 15-člennej rade.

Rusko návrh podalo začiatkom mája. Žiadalo, aby všetky krajiny vyvíjali úsilie s cieľom zabrániť nasadeniu, hrozbe či použitiu zbraní vo vesmíre a to „navždy“.

BR OSN 24. apríla zablokovala podobný návrh predložený USA a Japonskom, keď ho vetovalo Rusko a Čína sa hlasovania zdržala. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia Bezpečnostnej rade OSN pri vetovaní tohto návrhu povedal, že návrh by sa mal vzťahovať na všetky druhy zbraní a avizoval plány Ruska predložiť novú rezolúciu.

Vetovaná rezolúcia predložená USA a Japonskom sa zameriavala výlučne na zbrane hromadného ničenia. Návrh by v prípade schválenia vyzval všetky krajiny sveta, aby ich nevyvíjali ani neumiestňovali vo vesmíre, ako to zakazuje medzinárodná zmluva z roku 1967, ktorú ratifikovali aj USA a Rusko, a aby súhlasili s overovaním plnenia dohody.

(tasr, reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac