Borrell: Je najvyšší čas, aby Izrael začal prijímať kritiku

Josep Borrell: Je najvyšší čas, aby Izrael začal prijímať kritiku. Podľa najvyššieho diplomata Európskej únie "uznanie palestínskeho štátu nie je darčekom pre Hamas, práve naopak. Jeho cieľom je dodať väčšiu silu tej časti palestínskej spoločnosti, ktorú uznávame a s ktorou spolupracujeme".

Josep Borrell. Foto: TASR/AP Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Posilnenie palestínskej samosprávy neznamená podľa Borrella posilnenie Hamasu. Tieto vyjadrenia nasledovali po krokoch Írska, Nórska a Španielska, ktoré od budúceho týždňa oficiálne uznajú Palestínu ako štát, čo vyvolalo rozhorčenie v Izraeli.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisra’el Kac povedal: „Rozhodol som sa prerušiť spojenie medzi zastúpením Španielska v Izraeli a Palestínčanmi a zakázať španielskemu konzulátu v Jeruzaleme poskytovať služby Palestínčanom zo Západného brehu.“

Borrell však nie je reakciou Izraela nadšený. „Izrael musí akceptovať, že ho môžu kritizovať ľudia, ktorí neveria, že robí veci dobre, a to, čo sa deje v Gaze, určite znepokojuje ľudí v Európe a na celom svete,“ dodal šéf zahraničnej politiky EÚ.

(politico)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac