Centrum právnej pomoci by mohlo byť dostupnejšie. Rezort spravodlivosti navrhuje viacero zmien

Služby Centra právnej pomoci (CPP) by sa po novele zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi, ktorá bola predložená do medzirezortného pripomienkového konania, mohli týkať širšieho okruhu ľudí. Vychádza to z navrhovanej zmeny príjmovej hranice klientov.

cpp_fb centrum pp Centrum právnej pomoci. Foto: FB/Centrum právnej pomoci

Práve tento údaj je jednou z podmienok pre priznanie nároku na poskytnutie právnej pomoci. Bezplatnú právnu pomoc v súčasnosti poskytujú centrá oprávneným osobám s príjmom do 1,4-násobku sumy životného minima. Navrhuje sa zvýšenie tejto hranice na 1,8-násobok.

V prípade právnej pomoci s finančnou účasťou sa navrhuje rozpätie od 1,8- po 2,1-násobok sumy životného minima. Ponechaná by mala byť možnosť priznať právnu pomoc z dôvodov hodných osobitného zreteľa.

Na priznanie nároku na poskytnutie právnej pomoci zákon vyžaduje kumulatívne splnenie troch podmienok. Okrem stavu materiálnej núdze aj skutočnosť, že nejde o zrejmú bezúspešnosť sporu. Hodnota sporu by mala zároveň prevyšovať 2,1-násobok sumy životného minima okrem sporov, v ktorých nie je možné hodnotu sporu vyčísliť.

Návrh obsahuj tiež úprava, ktorej cieľom je odstránenie administratívnej záťaže v rámci konania o poskytnutí právnej pomoci a uľahčenie komunikácie s dotknutými subjektami, najmä s určenými advokátmi a mediátormi.

„Návrh zákona rovnako tak zvyšuje poplatok za predbežnú konzultáciu o 50 centov a súčasne zavádza poplatok za spracovanie žiadosti o poskytnutie právnej pomoci v konaní o oddlžení,“ doplnilo ministerstvo. Účinnosť predkladaného návrhu zákona sa navrhuje 1. januára 2025.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac