Rusko obsadilo ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že ruské sily dobyli dedinu Mežove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ide o ďalšiu ukrajinskú obec, nad ktorou ruské sily prevzali kontrolu v uplynulých dňoch. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters a AFP, ktoré nedokázali informáciu nezávisle overiť.        

Ukrajina Rusko Vojna Invázia uarus Ukrajinskí vojaci delostreleckej brigády pália smerom na ruské pozície na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 21. augusta 2024, kde prebiehajú ťažké boje. Foto: TASR/AP

Dedinka Mežove sa nachádza medzi Avdijivkou, ktorú Rusi dobyli vo februári, a mestom Pokrovsk, na ktoré ruské sily postupujú a je dôležitým logistickým centrom ukrajinskej armády, pripomína AFP.        

Počas uplynulých týždňov zabrala Moskva viacero dedín v okolí. Začiatkom týždňa ruské jednotky obsadili i mestečká Zalizne a Niu-Jork v Doneckej oblasti. Obe sa nachádzajú na predmestí mesta Toreck, ktoré je cieľom ruskej ofenzívy spolu s Pokrovskom.        

Rusko sa stále snaží ovládnuť celý Donbas a v tamojšej ofenzíve pokračuje aj navzdory pretrvávajúcej cezhraničnej operácii ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti, ktorá sa začala 6. augusta. Za ten čas sa ukrajinským silám podarilo dobyť viac ako 1000 štvorcových kilometrov ruského územia.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac