Za útok na novinára zatkli v Taliansku štyroch neofašistov

Talianska štátna polícia zatkla vo štvrtok štyroch členov neofašistickej militantnej skupiny CasaPound za útok na talianskeho novinára Andreu Jolyho, ktorý sa odohral minulý mesiac v Turíne. Ako píše Politico, útočníci sú v domácom väzení.

CasaPound Skupina CasaPound počas protestov v Neapole. Foto: Wikipedia

Štyroch militantov obvinili z násilného nátlaku a ťažkého ublíženia na zdraví novinára. Vyšetrujúci sudca o piatej osobe podozrivej z účasti na útoku ešte rozhodne.

Prokuratúra v Turíne vo svojej správe uviedla, že existuje „nebezpečenstvo opakovania trestných činov rovnakej povahy“ zo strany militantov vzhľadom na ich „násilnú povahu“ a „silné kriminálne inštinkty“, informoval taliansky denník Il Fatto Quotidiano.

Reportéra novín La Stampa napadli členovia neofašistickej skupiny v noci 20. júla pred ich sídlom v severotalianskom meste Turín. Novinár tajne natáčal ich večierok, keď k nemu pristúpili dvaja muži a požiadali ho, aby im mobil odovzdal. Keď sa snažil utiecť, kopli ho a spôsobili mu zranenie, ktoré si vyžiadalo ošetrenie. O dva dni turínske vyšetrovacie orgány identifikovali päť osôb podozrivých z útoku.

„Bál som sa, že ma uškrtia, nemohol som dýchať,“ povedal novinár vo videu, ktoré zverejnil denník La Stampa. Talianska premiérka Giorgia Meloniová 21. júla útok odsúdila a vyjadrila solidaritu s novinárom, zatiaľ čo opoziční lídri vyzvali vládu, aby rozpustila neofašistické organizácie ako CasaPound.

(mas)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac