Ministerstvo spravodlivosti odmieta, že tisíce odsúdených prepustia do domáceho väzenia

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Sedliak označil za lož, že novela Trestného zákona spôsobila, že niekoľko tisíc odsúdených bude prepustených z výkonu trestu do domáceho väzenia.

PORTRET-statny-Sedliak-STRANKA Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Sedliak. Foto: justice.gov.sk

„Inštitút premeny trestu odňatia slobody na domáce väzenie máme v právnom poriadku od 1. januára 2016, čiže už osem rokov, od 1. januára 2019 tam pribudlo ešte aj podmienečné prepustenie s nariadenou kontrolou technickými prostriedkami,“ priblížil Sedliak s tým, že za toto obdobie bolo takto prepustených viac ako 600 odsúdených.

Po nadobudnutí novely Trestného zákona sa dá podľa neho povedať, koľkým odsúdeným uplynie lehota, čiže je vykonanie jednej tretiny trestu. „Ale pri každom odsúdenom sa musí individuálne vyhodnotiť, či voči nemu napríklad nie je vedené ďalšie trestné stíhanie, či nemá riziko násilného správania,“ dodal.

Každý mesiac splní podmienku podľa Sedliaka asi 20 až 30 odsúdených. „Riaditelia to prehodnotia a možno u piatich podajú návrh, ale aj to nevieme, či súdy rozhodnú a tieto osoby budú prepustené,“ priblížil.

Štátny tajomník tiež upozornil, že prepustená osoba stále zostáva pod kontrolou technickými prostriedkami.

„Tu nejde o prepustenie na slobodu, tu ide o premenu trestu výkonu odňatia slobody na trest domáceho väzenia alebo nejaký iný alternatívny trest, kde stále dochádza k monitorovaniu toho páchateľa, či už na základe náramku, alebo nejakej domácej stanice,“ doplnil minister spravodlivosti Boris Susko.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac