Ukrajina chce od Británie povolenie spustiť raketové útoky na ciele pri Moskve a Petrohrade

Ukrajina požaduje od Spojeného kráľovstva povolenie na použitie rakiet Storm Shadow s dlhým doletom na ciele hlboko na ruskom území. Podľa Kyjeva by to mohlo prinútiť Moskvu, aby začala vyjednávať o zastavení bojov.

Volodymyr Zelenskyj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie v Kyjeve 15. júla 2024. Foto: TASR/AP

Jeden z nemenovaných zdrojov uviedol, že Rusko bude rokovať len vtedy, ak pochopí, že Ukrajina je schopná ohroziť Moskvu a Petrohrad. Použitie Storm Shadow na ciele, ktoré sú hlboko na území Ruskej federácie, by vraj demonštrovalo, že vojenské zariadenia v blízkosti hlavného mesta sú pod hrozbou priamych útokov.

Zdroje z prostredia vysokých ukrajinských predstaviteľov uviedli, že stratégia zatiaľ nemá podporu Spojených štátov amerických. Rozhodnutie použiť Storm Shadow však závisí aj od britskej a francúzskej vlády, keďže rakety spoločne vyvíjali tieto dve krajiny.

Ukrajina požiadala Spojené štáty aj o povolenie použitia rakiet ATACMS počas ofenzívy v Kurskej oblasti, ale zatiaľ nedostali kladnú odpoveď.

(mep)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok