Na Islande sa zrútila ľadovcová jaskyňa, zahynul turista, dvaja sú nezvestní

Najmenej jeden turista prišiel o život a dvaja ďalší sú nezvestní po zrútení časti ľadovcovej jaskyne na juhu Islandu. Nešťastie sa stalo v nedeľu popoludní na ľadovci Breioamerkurjökull, ktorý v rámci organizovanej prehliadky navštívila skupina 25 turistov z viacerých krajín.

Pri zrútení sa steny jaskyne utrpeli dve osoby ťažké zranenia. Jedna zomrela na následky zranení na mieste nešťastia, ďalšiu previezol vrtuľník do nemocnice v hlavnom meste Reykjavík a je v stabilizovanom stave.

Na pátraní po nezvestných turistoch sa podieľa približne 200 ľudí. Operáciu z dôvodu bezpečnosti prerušili po zotmení, no bude sa v nej pokračovať v pondelok ráno. Islandská verejnoprávna televízia RÚV uviedla, že preprava vybavenia a záchranárov na ľadovec bola náročná pre členitý terén.

Podľa spravodajskej stránky Visir sprevádzal skupinu turistov sprievodca. Väčšina z nich bola v okamihu nešťastia mimo jaskyne.

(tasr)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok