Kolíková chce náhodný výber prokurátorov a zúženie právomoci dovolania ministrom spravodlivosti

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková zo strany SaS na pondelkovej tlačovej konferencii informovala o štyroch návrhoch, ktoré kolegami predloží do parlamentu. Chcú nimi vrátiť dôveryhodnosť justičným orgánom a pomôcť právnemu štátu vzchopiť sa. Svoje kroky argumentujú tým, že je potrebné, aby pre každého platilo, že zákony sa musia dodržiavať a "nemôže pravidlá prekrútiť niekto, kto sa dostane k moci".

78. schôdza Národnej rady SR Mária Kolíková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Prvý návrh, ktorý strana podá je, aby sa znížila hranica sumy, od ktorej sa už skutok bude kvalifikovať ako trestný čin. Novelou Trestného zákona sa hranica zvýšila z 266 na 700 eur.

„Vláda urobila obrovský skok, ktorý súvisí s tým, ako je teraz nastavená celá trestná politika. Tá umožňuje trestne stíhaným osobám unikať pred spravodlivosťou. Navrhujeme hranicu od 500 eur tak, ako sme o tom rok debatovali a dospeli k záveru, že je to hranica, ktorú Slovensko zvládne,“ povedala Kolíková.

S tým súvisí aj zmena pokút za priestupky, ktorú chce SaS posunúť až do výšky dvetisíc eur. „Inšpirovali sme sa českou právnou úpravou. Dnes sa totiž pokuta za krádež okolo 700 eur dostane k sankcii okolo 300 eur,“ dodala politička.

Takisto podľa nej treba zúžiť priestor, ktorý má minister spravodlivosti v prípade právomoci podania dovolania. „Zúžiť ho tak, že sám to nebude môcť urobiť, len na základe súhlasu súdu. Rovnaké oprávnenie má aj generálny prokurátor,“ upresnila poslankyňa s tým, že rovnako navrhujú zaviesť lehotu desať dní, ktorú by mal prvostupňový súd na zaoberanie sa návrhom. „Ak návrhu nevyhovie, bude sa ním zaoberať odvolací súd.“

Posledný návrh, ktorý predložia do parlamentu, sa týka prideľovania prokurátorov. Navrhujú, aby fungoval rovnaký systém ako platí na súdoch – a teda náhodné prideľovanie prokurátorov k prípadom. „Aby tu nebol zásah zvrchu. Je dôležité, aby prokurátor, ktorý sa vecou zaoberá, bol nestranný a nezávislý,“ uzavrela Kolíková.

(max)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok