Členovi piťovcov ŠTS povolil obnovu konania. Ale len v časti o treste prepadnutia majetku

Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Katarína Kudjáková v pondelok informovala o povolení návrhu na obnovu konania pre odsúdeného Miroslava Abraháma, člena skupiny piťovcov. Návrhu však vyhoveli len pokiaľ ide o trest prepadnutia majetku. Rozhodnutie právoplatné nie je, odsúdený podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Budova Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Foto: Jakub Kotian/TASR Budova Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Foto: Jakub Kotian/TASR

Abrahámovi, prezývanému Floxňa, ešte v roku 2014 Najvyšší súd SR znížil trest z pôvodných 23 rokov na 21 rokov väzenia. Ešte predtým ho ŠTS uznal za vinného z členstva v zločineckej skupine a z drogovej trestnej činnosti, za čo mu uložil aj trest prepadnutia majetku.

Neskôr, v roku 2017, priznal vinu aj v kauze podvodných hypoték, ktoré boli vyplácané na takzvané biele kone.

Podľa Trestného poriadku môže súd povoliť obnovu konania, ak „vyjdú najavo skutočnosti alebo dôkazy súdu skôr neznáme, ktoré by mohli samy osebe alebo v spojení so skutočnosťami a dôkazmi už skôr známymi odôvodniť iné rozhodnutie o vine, alebo vzhľadom na ktoré by pôvodne uložený trest bol v zrejmom nepomere k závažnosti činu alebo k pomerom páchateľa“.

(sita)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok