V USA zadržali lídrov komunity Terrorgram, ku ktorej patril aj vrah spred Teplárne

Členov skupiny zadržali v súvislosti s obvineniami zo snahy vyvolať rasovú vojnu a útoky na židov, migrantov a LGBTQ členov.

Snímka obrazovky 2024-09-10 o 7.02.48 Spomienkové podujatie pri príležitosti 1. výročia útoku v Teplárni na Zámockej ulici. Foto: Martin Baumann/TASR

Dallasa Humbera (34) z Kalifornie a Matthewa Allisona (37) z amerického štátu Idaho vzali do väzby ešte minulý týždeň v piatok a pred federálnym súdom sa prvýkrát objavili v pondelok.

Oboch obvinili z vedenia „nadnárodnej teroristickej skupiny, ktorá sa zameriava na útoky na kritickú infraštruktúru Ameriky a páchanie smrteľných zločinov z nenávisti, a to všetko v mene násilnej ideológie nadradenosti bielej rasy,“ uviedol to vo vyhlásení generálny prokurátor Merrick Garland. Ako dodal, obžalovaní vytvorili aj zoznam verejných činiteľov v USA s cieľom takýchto útokov.

Humber a Allison tak čelia viacerým obvineniam vrátane podnecovania k zločinom z nenávisti a k vraždám federálnych predstaviteľov, ako aj šírenia inštrukcií na výrobu listovej bomby a konšpirácií s cieľom poskytovať materiálnu podporu teroristom, píše AFP.

V obžalobe sa uvádza, že obaja využívali šifrovanú platformu Telegram na propagovanie svojej ideológie o nadradenosti bielej rasy a komunikovali so svojimi sledovateľmi na fóre zvanom „Terrogram Collective“. Podporovali myšlienku, že „násilie a terorizmus sú nevyhnutné na vyvolanie rasovej vojny“ a „urýchlenie rozpadu vlády i vzostupu bieleho etnoštátu“, uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Svojich sledovateľov presviedčali, že „útokmi s cieľom podpory nadradenosti bielej rasy“ sa môžu stať „svätcami“.

K Terrorgramu sa viažu minimálne dva útoky, dobodanie piatich ľudí 18-ročným páchateľom pred mešitou v Turecku z 12. augusta a zastrelenie dvoch mužov pri bare navštevovanom členmi LGBTI komunity v Bratislave z októbra 2022, uvádza AFP.

Turecký útočník v manifeste údajne vyhlásil, že chce byť uznaný za „svätca“, kým 19-ročný útočník z Bratislavy svoj manifest poslal priamo Allisonovi a následne spáchal samovraždu, uvádza sa v obžalobe.

V prípade, že ich uznajú za vinných vo všetkých bodoch obžaloby, môžu Humber i Allison dostať väzenský trest vo výške až do 220 rokov.

(tasr)