Kremeľ hľadá sprostredkovateľov pre rokovania s Ukrajinou, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny

Moskva sa podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) snaží ovplyvniť medzinárodné sprostredkovateľské úsilie, no zároveň demonštruje svoju neochotu zapojiť sa do rokovaní s Ukrajinou.

Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Upozornil na to web Ukrajinskej pravdy. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa 9. septembra počas samitu Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC) v Saudskej Arábii stretol na samostatnom stretnutí ministrov GCC a Ruska s brazílskym ministrom zahraničných vecí Maurom Vieirom a indickým ministrom zahraničných vecí Subrahmanjamom Džajšankarom.

Lavrov s oboma partnermi rokoval o vojne na Ukrajine, hoci konkrétne podrobnosti nie sú známe, tvrdí ruské ministerstvo zahraničných vecí. Brazília aj Čína od mája tohto roka presadzujú svoj šesťbodový mierový plán politického urovnania situácie na Ukrajine, ktorý sa prikláňa k pozícii Ruska.

Indický premiér Naréndra Módí medzitým nedávno potvrdil záväzok Indie dosiahnuť mierové riešenie situácie na Ukrajine na základe medzinárodného práva vrátane rešpektovania územnej celistvosti a štátnej suverenity.

Lavrov však zopakoval obvyklú rétoriku Kremľa, ktorá zdôrazňuje neochotu Ruska začať skutočné mierové rokovania s Ukrajinou. Mierový vzorec ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského charakterizoval Lavrov ako „ultimátum“ a odmietol ho ako niečo, o čom Rusko nikdy vážne neuvažovalo.

Napriek tomu ukrajinskí predstavitelia vyslovili otvorené pozvanie pre ruského zástupcu, aby sa zúčastnil na druhom mierovom samite Ukrajiny, ktorý je naplánovaný v tomto roku.

(mas)