Žena skolabovala po pôrode v dome náboženskej skupiny. Dieťa odviezol vrtuľník

Prípad sa stal v českom meste Plasy. Matku oživovali záchranári. Na jej vážny stav upozornil vo vysielaní na sociálnej sieti muž, ktorý v dome žije spoločne s ďalšími členmi náboženskej skupiny.

lzs_k05_interier-1 Interiér záchranárskeho vrtuľníka. Ilustračný obrázok. Foto: zachrannasluzba.cz

Polícia zisťuje, čo sa v dome stalo. Komplikácie údajne nastali v pondelok dopoludnia, keď rodička skolabovala na toalete. Žena podľa informácií CNN Prima News porodila dievčatko.

„Ja som ju potom oživoval. Nejavila známky, že by bola pri vedomí, aby dýchala sama od seba a ešte bola spojená pupočnou šnúrou s dieťaťom,“ povedal pre spravodajský portál vodca náboženskej skupiny Ohnivý Drak Lukáš Stančík.

Incident neskôr potvrdila aj polícia. Na miesto dorazili záchranári vrátane vrtuľníka. „Chceli jej dávať elektrošoky. Potom sa vykomunikovalo, že sa musí odstrihnúť pupočná šnúra,“ povedal Stančík.

Žena nebola prvorodička, má dospelého syna a v minulosti pracovala ako zdravotná sestra. Keď záchranári matku s dcérou odviezli, vodca skupiny – sám seba nazývajúci Boh šašo – pokračoval vo vysielaní na internete a to až do chvíle, kým na miesto dorazili policajti. „Zisťujeme, či nedošlo k protiprávnemu konaniu,“ dodala policajná hovorkyňa Dagmar Brožová.

(mas)