Bývalý egyptský minister spustil kampaň na vrátenie busty Nefertiti späť do krajiny

Busta sa v súčasnosti nachádza v berlínskom Novom múzeu (Neues Museum). Záhí Hawás, bývalý egyptský minister pre starožitnosti, chce situáciu zmeniť a ukončiť "desaťročia trvajúci boj krajiny o návrat kráľovnej domov".

Nemecko egyptská krá¾ovná busta Busta kráľovnej Nefertiti v berlínskom múzeu. Foto: TASR/al-Ahram

„Táto busta – pozoruhodná a v histórii bezkonkurenčná pre svoje historické a estetické hodnoty – je teraz v Nemecku, ale je čas, aby sa vrátila domov do Egypta,“ uviedol Hawás v sobotňajšej tlačovej správe, v ktorej oznámil spustenie petície požadujúcej jej návrat. Informuje o tom portál NBC News.

„Je to majstrovské umelecké dielo. Je považovaná za najkrajšiu sochu, aká sa kedy našla. Preto by domovom busty malo byť Veľké egyptské múzeum. Všetky dôkazy ukazujú, že táto busta opustila Egypt nelegálne,“ dodal.

Maľovanú vápencovú bustu objavila nemecká archeologická misia v roku 1912 na mieste vzdialenom takmer 300 kilometrov južne od Káhiry. O rok neskôr ju previezli do Berlína. Bustu spolu s ďalšími artefaktmi verejne vystavili o desať rokov neskôr.

Počas druhej svetovej vojny bola ukrytá. Hawás povedal, že Hitler sa do nej „zamiloval a odmietol ju vrátiť Egyptu“. Neskôr ju premiestnili do Nového múzea pri jeho opätovnom otvorení v roku 2009.

„Egypt bol o túto bustu ochudobnený 102 rokov,“ povedal Hawás. „Napriek tomu si Egypt hlboko váži starostlivosť a úsilie, ktoré vynaložila nemecká vláda na zachovanie a vystavenie 3 400 rokov starej maľovanej vápencovej busty kráľovnej.“

Hovoril aj o predchádzajúcich pokusoch o získanie Nefertiti vrátane toho spred viac ako desiatich rokov, keď zorganizoval podobnú petíciu. Povedal, že táto petícia „bude úspešnejšia ako tá prvá, pretože Nefertiti je v srdci všetkých ľudí“, pričom poukázal na účasť ľudí na svojom vyhlásení. „A vidím, že prezident Sísí podporuje národnú kampaň za návrat našich ukradnutých artefaktov.“

Nemecké múzeum na žiadosť o vyjadrenie nereagovalo.

(mas)