Kozmická loď s najrizikovejšou súkromnou vesmírnou misiou už opustila Zem

Podnikateľ, vojenský pilot stíhačky vo výslužbe a dvaja zamestnanci SpaceX v nových skafandroch odleteli z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

USA: Megaraketa Starship pri štvrtom teste nevybuchla, pristála v oceáne SpaceX vypúšťa vesmírnu loď zo základne v Texase. Foto: TASR/AP

Ide o prvú misiu, počas ktorej sa dostanú do otvoreného vesmíru neprofesionálni astronauti. Takéto výstupy v minulosti uskutočňovali len vysoko vyškolení vládni astronauti.

Pokus o štart minulý mesiac odložili niekoľko hodín pred začiatkom pre malý únik hélia z pozemného zariadenia na štartovacej rampe spoločnosti SpaceX.

„Bezpečnosť posádky je absolútne prvoradá a táto misia je spojená s väčším rizikom ako zvyčajne, keďže pôjde o najvzdialenejšiu cestu človeka od čias programu Apollo a o prvý komerčný výstup do vesmíru!“ napísal minulý mesiac o misii Elon Musk, šéf SpaceX, na svojej sociálnej sieti X.

Živé vysielanie zo štartu kozmickej lode bolo možné sledovať aj na platforme X.

Misia s názvom Polaris Dawn bude trvať približne päť dní na obežnej dráhe v tvare oválu, kozmická loď sa priblíži k Zemi na 190 km a prejde až do vzdialenosti 1 400 km, čo je najväčšia vzdialenosť, akú človek prekoná od ukončenia amerického mesačného programu Apollo v roku 1972.

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici vykonali od jej vzniku v roku 2000 približne 270 výstupov do vesmíru a 16 výstupov uskutočnili čínski astronauti na pekinskej vesmírnej stanici Tchien-kung.

(mja)