Rusko podľa viacerých zdrojov na východe Ukrajiny postupuje, Pokrovsk však neobsadilo

Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že ich silám sa podarilo obsadiť ďalšie štyri obce v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vrátane mesta Krasnohorivka.

Pri ruských útokoch sa zranili traja ¾udia, znièených bolo 38 dronov Ruský raketový útok na Ukrajinu z neznámeho miesta 10. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uviedlo, že „oslobodilo“ mesto Krasnohorivka a dediny Hryhorivka, Voďane a Halycynivka. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP, ktorá pripomína, že pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 mala Krasnohorivka 16-tisíc obyvateľov. Mesto sa nachádza iba niekoľko stoviek metrov od pôvodného frontu medzi Ukrajinou a separatistickou Doneckou ľudovou republikou.     

Hovorca Pentagonu Patrick Ryders postup ruských síl v tejto oblasti taktiež potvrdil, Rusi však zatiaľ podľa neho neovládli mesto Pokrovsk. „Rusi sa snažia prebojovať do tohto mesta. Ešte tam nie sú. Nie sú nevyhnutne blízko k obsadeniu mesta, (…) verejne povedali, že v regióne Donbasu je to cieľ,“ odpovedal na otázku novinárov.

Tajomník ruskej Rady bezpečnosti Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že ruské sily zvyšujú tempo svojho postupu na východe Ukrajiny a počas ôsmich dní v auguste a septembri obsadili takmer 1000 štvorcových kilometrov ukrajinského územia. Uviedol taktiež, že Ukrajina v tejto oblasti denne stráca 2000 vojakov. Jeho tvrdenia nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.        

Rusko v tejto oblasti postupuje napriek ofenzíve, ktorú ukrajinské sily vedú v ruskej Kurskej oblasti. Na margo ukrajinskej ofenzívy Šojgu uviedol, že Kyjev ju uskutočnil so zámerom zlepšiť svoju pozíciu v rokovaniach a odkloniť časť ruských síl z Donbasu. Máme však dostatok síl a pokračujeme v ofenzíve,“ vyhlásil.

(tasr, mas)