Von der Leyenová by mala predstaviť novú eurokomisiu 17. septembra

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predloží lídrom politických skupín Európskeho parlamentu (EP) svoj návrh zloženia budúcej exekutívy o týždeň neskôr. V utorok to oficiálne potvrdila hovorkyňa EP Delphine Colardová.

Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová mala podľa pôvodných plánov v stredu 11. septembra na Konferencii predsedov predložiť zloženie novej Európskej komisie s menami eurokomisárov a im pridelenými portfóliami a pracovnou agendou.        

„Na žiadosť Európskej komisie sa prezentácia predsedníčky von der Leyenovej o štruktúre EK a portfóliách (jej členov) politickým lídrom Európskeho parlamentu uskutoční 17. septembra o 9:00 v Štrasburgu,“ uviedla Colardová na sociálnej sieti X.        

Budúci týždeň sa bude v Štrasburgu konať plenárne zasadnutie EP, na ktorom sa von der Leyenová aj tak mala zúčastniť. Colardová zároveň spresnila, že Európsky parlament je pripravený začať proces vypočúvania nominantov na eurokomisárov hneď, ako bude známe zloženie exekutívy EÚ.        

Týždenník Politico v utorok uviedol, že dôvodom odkladu prezentácie nového zloženia eurokomisie je pondelňajšie rozhodnutie slovinskej vlády o zmene kandidáta na eurokomisára. Aj v dôsledku výzvy von der Leyenovej sa tamojšia vláda rozhodla stiahnuť pôvodného nominanta Tomaža Vesela v prospech ženskej kandidátky, bývalej diplomatky Marty Kosovej. Túto zmenu však ešte musí potvrdiť slovinský parlament, čo oznámenie navrhovaného nového kolégia komisárov odsúva.

(tasr)