Šimečka: Aj PS podporuje Františka Mikloška ako kandidáta na predsedu parlamentu

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) tvrdí, že v tejto chvíli má Mikloško viac hlasov ako akýkoľvek koaličný kandidát.

Snímka obrazovky 2024-09-10 o 12.30.11 Progresívne Slovensko podporuje Františka Mikloška z KDH ako kandidáta na post predsedu parlamentu. Reprofoto: FB/PS

Šimečka sa domnieva, že nezvolenie predsedu parlamentu je neúcta voči ústavným zvyklostiam aj voči voličom. Keď občania išli k voľbám, očakávali podľa neho, že vznikne nové zloženie Národnej rady a parlament bude mať riadne vedenie.

Poukázal na to, že Mikloško nemusí vo voľbe na post predsedu uspieť, no situáciu s chýbajúcim šéfom zákonodarného orgánu považovať za normálnu. Návrh na voľbu predsedu NR SR podľa neho plánuje opozícia predložiť ešte na aktuálnu schôdzu.

Predseda PS sa tiež vyjadril k auditu ministerstva spravodlivosti o prideľovaní dotácií, ktorý podľa jeho slov nepotvrdil zaujatosť členov komisie v jeho prospech.

„Mne sa zdá, že ich argumenty sa odkrývajú a ukazujú ako nič. Je to postavené na vode,“ zhodnotil Michal Šimečka dôvody koaličných predstaviteľov na jeho odvolávanie z postu podpredsedu Národnej rady SR.

Poznamenal, že aktuálna parlamentná schôdza začína tak, ako skončila tá júlová. „Chaosom, rozkladom a večným provizóriom. Zrejme nebudeme mať druhého najvššieho ústavného činiteľa, možno nebudeme mať žiadneho predsedu. To je dôkaz neschopnosti, amaterizmu a babráctva,“ povedal šéf PS.

Zdôraznil, že ak sa hovorilo o minulej vláde ako o vláde chaosu a nestability, a „tieto koaličné strany sľubovali priniesť poriadok a stabilitu,“ tak je to presný opak.

Na aktuálnej schôdzi by sa mala riešiť aj konsolidácia, avšak opozícii ani verejnosti podľa progresívcov nie je známe, čo vláda plánuje a ako chce ušetriť 1,4 miliardy eur. „Sú to útržkovité informácie,“ domnieva sa politik.

(max, tasr)