Blinken oznámil pomoc pre Ukrajinu v hodnote 700 miliónov eur

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas stredajšej návštevy Kyjeva spresnil, že ide o ekonomickú a humanitárnu pomoc.

Snímka obrazovky 2024-08-20 o 6.10.51 Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Cieľom tejto pomoci je predovšetkým posilnenie ukrajinskej energetickej siete, na ktorú Rusko opakovane útočí, pred prichádzajúcou zimou. Blinken pritom obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z toho, že používa zimu ako zbraň proti Ukrajincom.

Finančná pomoc zahŕňa 325 miliónov dolárov vyhradených na posilnenie energetickej infraštruktúry, 290 miliónov dolárov na humanitárnu pomoc, ktorá zahŕňa napríklad zabezpečenie pitnej vody, a 102 miliónov na odmínovanie. Píšu o tom agentúry Reuters, AFP a AP.

„Naša podpora neoslabne, naše jednota nebude zlomená,“ uviedol Blinken na tlačovej konferencii v Kyjeve.

Šéf americkej diplomacie zároveň prisľúbil, že USA a spojenci sa budú zaoberať žiadosťou Kyjeva o povolenie používať zbrane dodávané Západom pri útokoch hlboko na územie Ruska. „Naliehavo pracujeme na tom, aby sme zaistili, že Ukrajina má, čo potrebuje, aby sa účinne bránila,“ dodal.

Zároveň poznamenal, že americký prezident Joe Biden bude o tejto záležitosti v piatok rokovať vo Washingtone s britským premiérom Keirom Starmerom.

„Je dôležité zrušiť akékoľvek obmedzenia na používanie amerických a britských zbraní proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku,“ okomentoval ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha na spoločnej tlačovej konferencii s Blinkenom a šéfom britskej diplomacie Davidom Lammym v Kyjeve.

(tasr)