Ukrajina zaradila autorku filmu Rusi vo vojne na čiernu listinu

Kanadskú režisérku ruského pôvodu Anastasiu Trofimovovú, ktorá nakrútila dokumentárny film o vojne na Ukrajine, zaradila Ukrajina na zoznam osôb ohrozujúcich bezpečnosť štátu.

Anastasia Trofimova Anastasia Trofimova. Foto: Facebook

Tlačová služba ukrajinského ministerstva kultúry a strategickej komunikácie ozrejmila, že Trofimovovej film šíri o vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine ruskú propagandu.

Dokument Rusi vo vojne prináša rozhovory s vojakmi bojujúcimi na Ukrajine na prvej línii frontu. Od nedávnej premiéry na filmovom festivale v Benátkach snímku sprevádza polemika: časť divákov a kritikov film odsudzuje ako pokus o ospravedlnenie invázie Moskvy a jej snahu vyviniť sa.

Ukrajinské ministerstvo kultúry v zdôvodnení svojich krokov voči režisérke doplnilo, že jej film „demonštruje neprijateľnú neutralitu, pokiaľ ide o vojnu Ruska proti Ukrajine“, a „nevenuje náležitú pozornosť zverstvám, ktoré Rusko počas invázie spáchalo, a nepriznáva ich“.

Pre potreby filmu sa Trofimovová stala súčasťou ruského práporu, ktorý postupoval cez východnú Ukrajinu. Z rozhovorov, ktoré s ruskými vojakmi nakrútila, vyplýva, že nevedeli, prečo ich poslali na front.

Dokument mali minulý piatok predstaviť aj publiku v Severnej Amerike, ale Medzinárodný filmový festival v Toronte pozastavil jeho projekcie po tom, čo dostal bližšie nešpecifikované vyhrážky.

Trofimovová kritiku svojho filmu odmieta. Pre AFP uviedla, že ide o protivojnový film zobrazujúci „obyčajných chlapov“, s ktorými sa zaobchádza ako s potravou pre delá. Obvinenia, že film je propagandou, Trofimovová odmieta ako smiešne aj vzhľadom na to, že v Rusku jej zaň hrozí trestné stíhanie.

„Som pevne presvedčená, že ruská invázia na Ukrajinu bola neoprávnená, nezákonná a uznávam oprávnenosť vyšetrovania vojnových zločinov na Ukrajine Medzinárodným trestným súdom,“ uviedla vo vyhlásení.

Britská stanica BBC citovala vyjadrenie dokumentaristky v jednom z rozhovorov, v ktorom tvrdila, že na fronte nakrúcala bez súhlasu ruského ministerstva obrany. V nedávnom rozhovore pre web Ľudia Bajkalu však priznala, že svoj pobyt v ruskej vojenskej jednotke koordinovala s veliteľom brigády, ktorý podľa nej dokonca nariadil, aby dostala vojenskú uniformu, aby ju „náhodou nezasiahli vlastní“.

Generálny konzul Ukrajiny v Toronte Oleh Nikolenko upozornil, že Trofimovová nemohla pracovať na fronte bez súhlasu ruských úradov. Konštatoval, že podľa jeho názoru jej povolenie na natáčanie filmu udelili, pretože jej snímka „zapadá do ruského príbehu a bagatelizuje zločiny spáchané počas invázie“ na Ukrajine.

(tasr, afp)