Šéfka súdnej rady vyčíta predchodcovi aj preplácanie leteniek na súkromné lety

Vyplýva to z dokumentu, ktorý predložila Kosová na štvrtkové zasadnutie rady.

20222204_sudna_rada_volba_clenovia_08863382 1 Marcela Kosová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Medzi pochybenia Jána Mazáka podľa Kosovej patrí napríklad vytvorenie a expedovanie uznesení, ktoré neboli prijaté súdnou radou, respektíve o nich súdna rada nikdy nehlasovala, zastavenie preverovania majetkových pomerov u kandidátky na predsedníčku súdu v rozpore so zákonom či porušenie rokovacieho poriadku kontrolných komisií rady.

Vyčíta mu aj preplácanie leteniek za súkromné lety do Luxemburgu, Košíc a späť.

„Prvú letenku si dal Ján Mazák preplatiť za let zo dňa 7. júla 2020 a poslednú za let zo dňa 27. marca 2024. Ján Mazák sa presúval do miesta trvalého bydliska – Košíc, letecky z Viedne a späť. Zároveň sa letecky presúval do ‚druhého‘ trvalého bydliska – Luxemburgu, letecky z Viedne a späť,“ uvádza sa v Správe predsedníčky Súdnej rady SR o zistených pochybeniach.

Za obdobie piatich rokov to spolu predstavuje sumu 15 200 eur. „Podstatnú časť tejto sumy tvorí refundácia leteniek za lety do Luxemburgu a späť,“ uvádza sa v materiáli.

Kosová v správe zdôrazňuje, že šéf súdnej rady má podľa zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov právo na niektoré benefity, tie však nezahŕňajú možnosť preplácanie leteniek do dvoch trvalých pobytov „a vlastne ani do jedného“.

„Napriek tomu, že Jánovi Mazákovi bol v zmysle zákonných ustanovení poskytnutý bezplatne byt v Bratislave, bezplatné používanie účastníckej telefónnej stanice, služobné motorové vozidlo so šoférom, boli mu vyplácané paušálne náhrady, ktorú sú práve preto vyššie v prípade trvalého pobytu mimo Bratislavy, že takáto osoba má aj zvýšené náklady na cestu,“ dodala v dokumente.

(sita)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok