Vláda chce pre výhrady Európskej komisie opäť novelizovať Trestný zákon

Koalícia predstavila návrh na ďalšiu úpravu Trestného zákona, ktorý reaguje na výhrady Európskej komisie týkajúce sa ochrany unijných finančných prostriedkov.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico a minister spravodlivosti SR Boris Susko. Foto: Pavel Zachar/TASR

Tento krok prichádza po tom, čo Slovensko nedostalo väčšinu peňazí zo schválenej štvrtej platby plánu obnovy, pričom Európska komisia vyjadrila obavy z nedostatočnej ochrany európskych peňazí, najmä po znížení trestných sadzieb za ekonomické zločiny a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry.

Nová novela, ktorú predložili poslanci koalície sprísňuje tresty za nezaplatenie cla a rozširuje opatrenia na zlepšenie ochrany európskych prostriedkov. Ak ju parlament schváli, za podvody s clom, kde je škoda 10-tisíc eur alebo viac, môže hroziť trest odňatia slobody od jedného do piatich rokov.

Ďalšou dôležitou zmenou je zriadenie Oddelenia závažnej kriminality na generálnej prokuratúre, ktoré bude mať za úlohu dozerať na prípady týkajúce sa európskych financií. Aj keď toto oddelenie už formálne funguje, cieľom je jeho „normatívne ukotvenie“ v zákone, aby sa preukázalo, že Slovensko seriózne pristupuje k ochrane európskych peňazí. Tento krok má zlepšiť vzťahy s Európskou komisiou a zabezpečiť ďalšie financovanie.

Koalícia taktiež navrhuje zamerať sa na vzdelávanie prokurátorov v oblasti ochrany európskych peňazí, informuje portál Aktuality.sk.

(mm)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok