Irán predstavil nový dron a balistickú raketu uprostred rastúceho napätia

Raketu Džihád na tuhé palivo navrhlo a vyrobilo letectvo iránskych Revolučných gárd a má operačný dosah tisíc kilometrov.

Iran Military Parade Raketa nesená na nákladnom aute pred portrétom zosnulého zakladateľa iránskej revolúcie ajatolláha Chomejního pred jeho svätyňou počas každoročnej prehliadky ozbrojených síl. Foto: TASR/AP

Dron Šahíd-136B je vylepšenou verziou modelu Šahíd-136 s novými funkciami a dosahom viac ako 4-tisíc kilometrov, uviedla štátna tlačová agentúra IRNA.

Na každoročnej vojenskej prehliadke v Teheráne sa zúčastnil aj nový prezident Masúd Pezeškiján. „Dnes naše obranné a odstrašujúce schopnosti natoľko vzrástli, že žiadny démon ani nepomyslí na akúkoľvek agresiu voči nášmu drahému Iránu,“ povedal.

„S jednotou a súdržnosťou medzi islamskými krajinami… môžeme na jeho miesto postaviť krvilačného, ​​genocídneho uzurpátora Izrael, ktorý nepreukazuje žiadne zľutovanie s nikým, so ženami alebo deťmi, starými alebo mladými,“ dodal. Vojenskú prehliadku organizujú ako pripomienku vojny v rokoch 1980-88 s Irakom Saddáma Husajna.

Blízky východ sa stal výbušným ohniskom napätia po 7. októbri 2023, keď na Izrael zaútočila Iránom podporovaná palestínska militantná skupina Hamas, čo vyvolalo vojnu v Pásme Gazy.

Napätie sa ešte viac zintenzívnilo v tomto týždni, keď smrtiace sabotážne útoky na komunikačné zariadenia bojovníkov šiitskeho Hizballáhu v Libanone obmedzilo ich bojaschopnosť. Izraelský letecký útok na baštu hnutia v Bejrúte zabil v piatok 16 členov jeho elitnej jednotky Radwan Force.

Británia, Francúzsko, Nemecko a Spojené štáty uvalili začiatkom tohto mesiaca na Irán nové sankcie, pretože podľa nich že poskytoval balistické rakety pre ruskú agresiu na Ukrajine.

(tasr, afp)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok