Vo Vatikáne odhalili prvé umelecké dielo z Kórey

Vo Vatikánskych záhradách v piatok predstavili mozaiku zobrazujúcu Pannu Máriu s Ježiškom v tradičnom kórejskom odeve "hanbok".

Generálna audiencia pápeža vo Vatikáne Pápež František vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Ide o prvé umelecké dielo z Kórey inštalované vo Vatikáne. TASR informuje podľa agentúry Jonhap a KBS News.

Kľúčovú úlohu zohral kardinál Lazzaro You Heung-sik, prefekt dikastéria pre klérus, ktorý ho tiež posvätil. Mozaika kórejských umelcov má symbolizovať nádej na mier a koniec vojny na Kórejskom polostrove.

„V takej chaotickej dobe má zasvätenie mozaiky kórejskej Panny Márie vo Vatikánskych záhradách veľký význam,“ povedal kardinál Lazzaro You Heung-sik.

Na slávnosti sa zúčastnilo viac ako 100 predstaviteľov kórejskej katolíckej cirkvi vrátane členov biskupskej konferencie na pravidelnej návšteve Vatikánu.

Zbierka mozaík Panny Márie z celého sveta vzniká na múre Bastione di Maestro, ktorý oddeľuje Vatikánske záhrady od zvyšku Ríma. V súčasnosti ich tam je 12, ďalšie vytvorili umelci z Kolumbie, Dominikánskej republiky alebo Filipín.

Kardinál You je prvý Kórejčan vo funkcii prefekta niektorého z vatikánskych dikastérií. Jeho zásluhou bola vlani v septembri na vonkajšej stene Baziliky sv. Petra inštalovaná socha sv. Ondreja Kim Tae-gona, prvého kórejského katolíckeho kňaza.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok