Hladina Dunaja v Komárne pomaly klesá, škody budú odstraňovať niekoľko týždňov

Rieka Dunaj kulminovala v Komárne v piatok (20. 9.) ráno, keď dosiahla výšku 833 centimetrov. Odborníci očakávajú pomalý pokles hladiny.

460233723_1056999163099592_1023851133887346813_n Stavanie protipovodňových hrádzí v Komárne. Foto: Facebook/ Mesto Komárno

Odstraňovanie škôd a ďalšie súvisiace práce preto môžu trvať niekoľko týždňov, informovala radnica.

Mesto chránia hrádze, problémom sú však podzemné vody a násypy v záplavovej oblasti a na Alžbetinom ostrove. V týchto oblastiach naďalej pomáha mestská polícia rozmiestňovaním vriec.

Nariadením Okresného úradu v Komárne bolo odčerpávanie vnútorných (spodných) vôd zakázané z dôvodu havarijnej situácie odvodňovacieho drénu na Alžbetinom ostrove, ktorý je vo vlastníctve Vodohospodárskej výstavby. Mesto v piatok vyhlásilo mimoriadnu situáciu a tretí stupeň pohotovosti, ktorý umožní odškodnenie obetí záplav.
 
Kvalita pitnej vody je podľa slov riaditeľa spoločnosti KOMVaK Patrika Rumana dobrá. „Vyskytli sa lokálne problémy, ale tie sú pod kontrolou a boli prijaté potrebné opatrenia,“ potvrdil magistrát. Kvalitu vody naďalej pravidelne monitoruje aj Úrad verejného zdravotníctva SR.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok