Libanonský premiér vyhlásil po smrti Nasralláha trojdňový štátny smútok

Štátny smútok sa začne v pondelok a potrvá do stredy. Počas týchto troch dní, budú štátne vlajky na verejných ustanovizniach a úradoch spustené na pol žrde.        

Izrael oznámil, že zabil vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha Iránsky demonštrant ukazuje na telefóne portrét vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha počas demonštrácie na podporu Hizballáhu v Teheráne 28. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Televízne a rozhlasové stanice podľa libanonského premiéra Nadžíba Míkátího zároveň upravia svoje vysielanie tak, aby programovo korešpondovalo s touto „bolestnou udalosťou“. Premiér dodal, že deň, v ktorý sa bude konať Nasralláhov pohreb, bude dňom pracovného pokoja.        

Až päťdňový štátny smútok za Nasralláha už skôr vyhlásil aj Irán, a to prostredníctvom svojho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, ktorý zároveň varoval, že smrť vodcu Hizballáhu nezostane bez odozvy.        

Izraelská armáda medzitým v sobotu oznámila, že podniká nové útoky na ciele Hizballáhu na juhu a východe Libanonu.

Agentúra Reuters, citujúc nemenovaný zdroj z prostredia libanonských bezpečnostných síl, informovala, že jeden z takýchto útokov zasiahol priemyselnú oblasť vzdialenú len zhruba 500 metrov od letiska v Bejrúte.

Podľa zdroja išlo dosiaľ o vôbec najbližší útok pri letisku. V zasiahnutej oblasti sa údajne nachádza množstvo autoservisov.        

Libanonské úrady však informovali, že samotné letisko zasiahnuté nebolo a funguje v bežnej prevádzke. Dodali, že na letisku sa nenachádzajú nijaké zbrane.

(tasr)