The Times: Západ má údajne dôkazy o dodávkach zbraní pre Rusko z Číny

Správa, ktorú získali západní predstavitelia, údajne poukazuje na to, že čínska spoločnosť posiela do Ruska na testovanie vojenské drony. Konečným cieľom má byť front na Ukrajine, píše denník The Times.

Jair Bolsonaro Vladimir Putin Si Ťin-pching Vladimir Putin a Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Nemenovaný západný predstaviteľ tvrdí, že spoločnosť, ktorej názov nemohol zverejniť, vykonala obchod minulý rok.

Uviedol, že teraz existujú „jasné dôkazy, že čínske spoločnosti dodávajú Rusku smrtiace zbrane pre použitie na Ukrajine“.

„Aj keď to čínska vláda nemusí priznať, bude mať problém udržať svoju rastúcu podporu v tajnosti,“ povedal predstaviteľ, čím zrejme obvinil Peking, že je do dodávok zbraní zapojený alebo o nich vie.

Potvrdil tiež správu agentúry Reuters zo začiatku týždňa, že Rusko pravdepodobne vytvorilo v Číne zbrojný program na vývoj a výrobu útočných dronov s dlhým doletom proti Ukrajine.

V jednom z dokumentov sa píše, že firma IEMZ Kupol, dcérska spoločnosť ruskej štátnej zbrojárskej spoločnosti Almaz-Antey, vyvinula a otestovala v Číne s pomocou miestnych špecialistov nový model dronu s názvom Garpija-3 (G3).

Spoločnosť neskôr v správe informovala ruské ministerstvo obrany, že je schopná vyrábať drony vrátane modelu G3 vo veľkom rozsahu v továrni v Číne, aby sa tieto zbrane mohli nasadiť na ukrajinskom bojisku.

Predmetné dve ruské spoločnosti na žiadosť o vyjadrenie pre Reuters neodpovedali. Hovorca čínskeho veľvyslanectva v Spojenom kráľovstve však uviedol, že si nie je vedomý konkrétnych informácií, ktoré mu predložili.

„Čína vykonáva prísnu kontrolu vývozu dronov a vždy prísne kontroluje vojenské drony a drony s dvojakým použitím v súlade so zákonmi a predpismi. Postoj a prax Číny sú konzistentné, čo je v ostrom kontraste s dvojitými štandardmi niektorých krajín v oblasti predaja zbraní a ich správaním, ktoré prilieva olej do ohňa ukrajinskej krízy,“ uviedol hovorca a dodal, že Čína vždy zastávala „objektívny a spravodlivý postoj k ukrajinskej kríze“ a „aktívne sa zasadzovala o mier a podporovala rokovania“.

Na správu The Times i správu agentúry Reuters reagovala aj Severoatlantická aliancia a uviedla, že informácie sú „hlboko znepokojujúce a spojenci túto záležitosť konzultujú“.

Hovorkyňa NATO uviedla, že „Čína sa stala rozhodujúcim podporovateľom ruskej vojny na Ukrajine prostredníctvom poskytovania technológií dvojakého využitia na podporu ruského obranného priemyslu.“

Pred zbližovaním sa Číny, Iránu, Ruska a Severnej Kórey varoval aj odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Uviedol, že Čína dodáva komponenty, mikroelektroniku a mikroprocesory, ktoré Rusko používa na výrobu rakiet a bômb používaných na Ukrajine. Stoltenberg a ďalší lídri sa však predtým zdržali obvinení Pekingu.

(mas)


Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok