Biden: Neverím, že na Blízkom východe bude totálna vojna

Totálnej vojne na Blízkom východe sa dá stále zabrániť, avšak bude na to potrebné vyvinúť ešte veľa úsilia, povedal prezident USA Joe Biden v noci na piatok novinárom v Bielom dome.

Joe Biden. Foto: TASR/AP Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden sa takto vyjadril v čase, keď v regióne vládne obrovské napätie v súvislosti s izraelskými útokmi v Pásme Gazy a Libanone, a keď sa očakáva odpoveď Izraela na masívny raketový útok Teheránu z utorka, pripomenula agentúra AFP.

„Neverím, že dôjde k totálnej vojne. Myslím si, že sa jej môžeme vyhnúť,“ odpovedal prezident USA na novinársku otázku, nakoľko si je istý, že sa podarí zabrániť konfliktu takéhoto rozsahu na Blízkom východe. Uistil, že USA budú naďalej podporovať Izrael.

Niekoľko hodín predtým potvrdil, že sa viedla diskusia o možných izraelských útokoch na iránske ropné náleziská ako o možnej odvete za raketový útok Teheránu na Izrael. Takúto možnosť pritom ešte v stredu nepodporoval, pripomenula agentúra Reuters.

„Diskutujeme o tom. Myslím, že by to bolo málo… tak či tak,“ reagoval Biden na otázku, či podporuje izraelský úder na iránske ropné zariadenia. Nemenovaný predstaviteľ Spojených štátov potom povedal, že Izrael sa podľa Washingtonu zatiaľ nerozhodol, ako bude jeho odveta za iránsky útok vyzerať.

Irán v utorok večer podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael. Izraelskej protivzdušnej obrane sa údajne podarilo zneškodniť väčšinu zo 180 balistických rakiet.

Mohutný útok bol podľa Teheránu odvetou za zabitie viacerých vodcov a veliteľov proiránskych militantných skupín vrátane libanonského Hizballáhu, palestínskeho Hamasu a iránskych Revolučných gárd.

(tasr)


Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok