Izrael náletmi zablokoval hraničný priechod, cez ktorý utekali ľudia do Sýrie

V dôsledku izraelského útoku v blízkosti hraničného priechodu Masná medzi Libanonom a Sýriou bola v piatok ráno prerušená cesta, po ktorej v posledných dňoch státisíce ľudí odchádzali z krajiny, píše agentúra Reuters.

Libanonský minister dopravy Alí Hamíja uviedol, že pri útoku bolo zasiahnuté územie Libanonu blízko tohto hraničného priechodu. Silný výbuch vytvoril kráter široký štyri metre.

Hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai vo štvrtok obvinil libanonské militantné hnutie Hizballáh, že cez hraničný priechod Masná prepravuje do Libanonu vojenské vybavenie.

„Izraelská armáda nedovolí pašovanie týchto zbraní a nebude váhať konať, ak bude nútená tak, ako to počas tejto vojny už urobila,“ uviedol Adrai.

Podľa údajov libanonskej vlády prešlo cez hraničný priechod Masná za posledných desať dní do Sýrie vyše 300-tisíc ľudí pred izraelským bombardovaním. Väčšinou išlo o Sýrčanov.

Eskalujúce boje medzi Hizballáhom a Izraelom zvyšujú obavy, že do konfliktu na Blízkom východe, ktorý zúri na niekoľkých frontoch, mohli byť vtiahnuté aj Spojené štáty a Irán.

(tasr)


Hoci súčasná forma energetickej pomoci od januára skončí, v oklieštenej podobe by mala fungovať aj naďalej.
Prejsť na článok
Ilavčania sa tešia z nového mosta, ktorý znižuje dopravné preťaženie a zvyšuje bezpečnosť, pričom spája obyvateľov a zlepšuje prístup k službám.
Prejsť na článok
Zvýšenie odvodov z hazardných hier na 37 percent by mohlo štátu priniesť 36 miliónov eur ročne, no zároveň je potrebné riešiť problémové hranie.
Prejsť na článok
Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok