Tender na hasičské autá preverí Úrad pre verejné obstarávanie

Tender na dodávku 80 hasičských áut v hodnote vyše 38 miliónov eur preverí Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) po tom, ako opozícia vyjadrila pochybnosti o priebehu a víťazovi súťaže.

hasiči Ilustračné foto. Foto: FB Hasičský a záchranný zbor

Firma LRK Trading, ktorá tender vyhrala, nemá podľa opozície žiadnu finančnú históriu, skúsenosti so špecifickou hasičskou technikou a sídli v rodinnom dome v Bratislave.

Bývalý minister vnútra Roman Mikulec upozornil, že víťaz súťaže mal pôvodne v predmete podnikania úplne odlišné činnosti, ako napríklad prácu s drevom a chov zvierat, čo je podľa neho neobvyklé pre dodávateľa hasičskej techniky, informuje portál tvnoviny.sk.

Víťaz tendra uvádza dvoch subdodávateľov, ktorí majú dodať podvozok, nadstavbu a výbavu za približne 26 miliónov eur, no cena celého tendra dosahuje 38 miliónov eur, čo vzbudzuje otázky o osude zvyšných 12 miliónov eur.

Majiteľ spoločnosti LRK Trading obvinenia odmieta a tvrdí, že tender bol v súlade s pravidlami. Dodáva, že 15 rokov pracoval v podobnej firme a jeho spoločnosť je od leta minulého roka výhradným zástupcom poľskej firmy, ktorá dodáva hasičskú nadstavbu. Podľa jeho slov zvyšné financie sa použijú na ďalšiu výbavu, ktorú Poliaci nedodávajú.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok uviedol, že s kontrolou tendra nemá problém a ÚVO poskytne všetky potrebné dokumenty. Opozícia podala vlastný podnet na prešetrenie a vyhlásila, že ak ÚVO potvrdí transparentnosť súťaže, bude rozhodnutie rešpektovať, no v súčasnosti má stále pochybnosti o jej priebehu.

(mm)


Prestížne vedecké časopisy sa opäť zapájajú do volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami. Napriek poznatkom, že kandidátom to nepomáha a vedcov to poškodzuje.
Prejsť na článok
Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok