Pred výročím vojny v Gaze demonštrovali stúpenci Izraela i Palestínčanov po celom svete

Davy ľudí sa v nedeľu v Európe, severnej Afrike či Ázii zúčastnili na demonštráciách na podporu Izraela i Palestínčanov, ako aj na spomienkach pred prvým výročím útoku Hamasu na Izrael.

Tisíce propalestínskych demonštrantov protestovali v uliciach Istanbulu Tisíce propalestínskych demonštrantov protestovali v uliciach Istanbulu. Foto: TASR/AP

Stovky proizraelských demonštrantov pochodovali neďaleko Brandenburskej brány v Berlíne pod transparentom s nápisom „Proti všetkému antisemitizmu“. Ľudia s izraelskými vlajkami za policajného sprievodu volali heslá ako „Osloboďte Gazu od Hamasu“ či „Priveďte ich domov“, čím mali na mysli rukojemníkov stále zadržiavaných v Pásme Gazy.

V nemeckej metropole sa konala aj demonštrácia na podporu Palestíny, na ktorú prišlo okolo 3500 ľudí. Viacerí z nich sa dostali do zrážok s políciou, na ktorú hádzali kamene a fľaše.

Tisíce ľudí sa zhromaždili v Paríži na židovskom spomienkovom podujatí, na ktorom rečníci a umelci vzdávali poctu obetiam útoku zo 7. októbra minulého roka a vyjadrovali podporu rukojemníkom. V Londýne sa tisíce ľudí zišli na podobnom podujatí v Hyde Parku.

Veľké propalestínske demonštrácie sa medzitým uskutočnili v krajinách od Pakistanu po Maroko. V marockej metropole Rabat tisíce ľudí pochodovali pri parlamente a vyzývali vládu, aby zrušila dohodu o nadviazaní vzťahov s Izraelom z roku 2020.

V Austrálii predtým prišli tisíce demonštrantov podporiť Palestínčanov a Libanon. V Melbourne sa konalo aj zhromaždenie podporovateľov Izraela, ktorí držali plagáty s fotografiami izraelských rukojemníkov.

Bezpečnostné úrady vo viacerých krajinách zvýšili pohotovosť vzhľadom na obavy, že eskalujúci konflikt na Blízkom východe by mohol inšpirovať nové teroristické útoky a že by niektoré protesty mohli prerásť do násilia.

Francúzsky minister vnútra Bruno Retailleau zvolal na večer stretnutie bezpečnostných predstaviteľov s cieľom posúdiť „hrozbu terorizmu“, oznámil jeho úrad.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyjadrila v nedeľu plnú podporu polícii po tom, ako bezpečnostné sily v sobotu použili slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie násilných demonštrantov v Ríme. Pri zrážkach počas propalestínskeho pochodu utrpelo zranenia 30 policajtov a štyria demonštranti.

(tasr, ap)


Prestížne vedecké časopisy sa opäť zapájajú do volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami. Napriek poznatkom, že kandidátom to nepomáha a vedcov to poškodzuje.
Prejsť na článok
Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok