V prezidentských voľbách v Tunisku jasne zvíťazila súčasná hlava štátu Saíd

V prezidentských voľbách v Tunisku zrejme s veľkým náskokom zvíťazil súčasný prezident Kajs Saíd. Vyplýva to z exit pollu spoločnosti Sigma Conseil, informovala v nedeľu večer tuniská štátna televízia.

Prezidentské vo¾by v Tunisku, oèakáva sa víazstvo súèasného prezidenta Saída Kajs Saíd. Foto: TASR/AP

Hlasovanie poznačila nízka účasť na úrovni 27,7 percenta, uviedla volebná komisia po zatvorení volebných miestností. Oficiálne výsledky by mali byť známe najskôr v pondelok večer.

Saíd (66) získal podľa exit pollu 89,2 percenta hlasov. Okrem súčasnej hlavy štátu kandidovali vo voľbách jeho bývalý spojenec Zuhajr Maghzáwí a podnikateľ Ajáší Zámmil, ktorý bol v septembri uväznený.

Zámmilovi v súčasnosti hrozí viac ako 14-ročný trest odňatia slobody, je obvinený okrem iného z falšovania podpisov na podporu svojej kandidatúry. Komisia neumožnila kandidovať vo voľbách celkovo 14 uchádzačom – ako dôvod uviedla nedostatočnú podporu alebo technické aspekty.

Saíd sa dostal k moci po voľbách v roku 2019. O dva roky neskôr rozpustil parlament a začal vládnuť na základe dekrétov, čo opozícia označila za puč. V krajine je v súčasnosti väznených niekoľko opozičných politikov.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) so sídlom v New Yorku nedávno uviedla, že „v Tunisku je aktuálne zadržiavaných z politických dôvodov alebo za uplatňovanie svojich základných práv viac ako 170 osôb“.

(tasr, reuters, afp)


Prestížne vedecké časopisy sa opäť zapájajú do volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami. Napriek poznatkom, že kandidátom to nepomáha a vedcov to poškodzuje.
Prejsť na článok
Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok